Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Συναντήσεις Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο

Δύο σημαντικές συναντήσεις είχε σήμερα 29 Μαρτίου 2011 ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο. Κλιμάκιο από τον περιφερειακό σύμβουλο Ηλία Γιαννίρη και τον υπ. αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Μιχάλη Μπάκα συναντήθηκε αρχικά με τον Διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη Αντώνη Κατσάνη για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το ενεργειακό ζήτημα στα νησιά μας. Στη συνάντηση αναφέρθηκε η πρόοδος της μετεγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ από τη Μυτιλήνη που προβλέπεται για το 2015.

Επισημάνθηκε από την πλευρά του Οικολογικού Ανέμου η ανυπαρξία εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για το 2020 και η αναγκαιότητα ενεργειακής πολιτικής για τα νησιά μας, όπου η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο. Επισημάνθηκε ότι η πολιτεία από τη μια πλευρά ενδιαφέρεται για το σχέδιο ιδιώτη για την ανάπτυξη πάνω από 150 ανεμογεννητριών στη Δυτ. Λέσβο και από την άλλη προχωρά τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ, κατευθύνσεις που είναι ασύμβατες. Υποστηρίξαμε την άποψη για την χρήση των ΑΠΕ στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού με τη χρήση πολλαπλών μορφών τους όπως τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά, η γεωθερμία (στη Στύψη και στον Πολυχνίτο) αλλά και τα υβριδικά ενεργειακά συστήματα (στην Ερεσσό και στο Μόλυβο). Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται φορέας κατανομής φορτίου σε επίπεδο νησιού. Μια τέτοια επιλογή προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και όλες οι επενδύσεις μπορούν να ενσωματώνονται.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη Δνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου. Συζητήσαμε με τους υπαλλήλους τα προβλήματα της υπηρεσίας, την υποστελέχωση της για την κάλυψη των αυξημένων αρμοδιοτήτων της νέας αιρετής περιφερειακής αρχής, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υιοθέτηση ενός οργανισμού της περιφέρειας ο οποίος σχεδιάστηκε με τη λογική της λειτουργίας των στεριανών περιοχών, χωρίς να εκτιμώνται οι ιδιαιτερότητες τους νησιωτικού χώρου και ο κατακερματισμός των υπηρεσιών στα νησιά μας. Παρουσιάσαμε την πρόταση μας για τον περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και συνεκτιμήθηκε η ανάγκη για την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Συστήματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που υπάρχει από το 2005, συνυπολογίζοντας την σημερινή πραγματικότητα. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη εκπόνησης Εδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Νατούρα των νησιών μας και η άμεση διερεύνηση από την αυτοδιοίκηση αναζήτησης πόρων χρηματοδότησης τους είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε δήλωση του ο περιφερειακός σύμβουλος Βορ. Αιγαίου Ηλίας Γιαννίρης τονίζει: «Με τις σημερινές μας συναντήσεις διαφαίνεται για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα κεντρικού περιφερειακού σχεδιασμού για τα ζητήματα των νησιών μας. Αυτό αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων αλλά και το ενεργειακό. Το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του οράματος μας για το μέλλον του τόπου μας, για το μέλλον του Βορείου Αιγαίου συνολικά και απαιτούνται πρωτοβουλίες από την περιφέρεια Βορ. Αιγαίου που να προκαλεί τις εξελίξεις και να μην τρέχει πίσω από αυτές, με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας και την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Με βάση τα παραπάνω προχωράμε στην προετοιμασία κατάθεσης συνολικής πρότασης και προς το περιφερειακό συμβούλιο.


Περισσότερες πληροφορίες: Ηλίας Γιαννίρης 6974185330, Μιχάλης Μπάκας 6944654785

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου