Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το παρελθόν της Χίου...

Η Χίος είναι ένα νησί όπου το ιστορικό παρελθόν εξακολουθεί να ζει στο παρόν.
Μπορεί κανείς να βρει ίχνη όλων των εποχών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το νησί κατοικούνταν από την Εποχή του Λίθου.

3000 π.Χ., ανακαλύφθηκαν νεολιθικά ευρήματα στο Σπήλαιο Άγιο Γάλας (ένα χωριό που βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή του νησιού)

2600-2000 π.Χ. Πρωτοελλαδικά ευρήματα στην περιοχή Εμπορειός (το οποίο βρίσκεται στην περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου). Ο πρώτος βασιλιάς της Χίου ήταν Αμφίαλος, ο οποίος ήρθε στο νησί ακολουθώντας χρησμό. Στη συνέχεια, οι Ίωνες από την Μικρά Ασία κατοίκησαν τη Σάμο και τη Χίο και ένωσαν έτσι το νησί με το υπόλοιπο των ιωνικών πόλεων της εποχής. Γύρω από τον 7ο π.Χ. αιώνα η Χίος ευημερεί όχι μόνο στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και σε άλλους τομείς, πολύ καλά. Λέγεται ότι ο Όμηρος είχε περάσει από τη Χίο και ότι εμπνεύστηκε τα Ομηρικά έπη.
Η Χίος, σε αντίθεση με άλλους τόπους, δεν είχε αποικίες. Οι Χιώτες είχαν δημιουργήσει εμπορικούς σταθμούς και ήταν πολύ γνωστή για το κρασί και τη μαστίχα τους, δύο από τα πιο δημοφιλή προϊόντα τους, τα οποία συνέβαλαν στην ακμή του νησιού.

1600 π.Χ.-1100 Ένας αρχαίος οικισμός που βρέθηκε στο νότιο τμήμα του νησιού, στην περιοχή των Φανών, που πιθανολογείται ότι είναι κατάλοιπο της Ένας περιόδου.

 Γύρω στο 600 π.Χ., η "Μεγάλη Ρήτρα" ιδρύθηκε στο νησί. Η πρώτη δημοκρατία στον κόσμο, βασίστηκε σε αυτό το νόμο. Λέγεται ότι ο Σόλων, πριν από την καθιέρωση των δημοκρατικών θεσμών και των νόμων στην Αθήνα, επισκέφθηκε τη Χίο και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις δημοκρατικές αρχές της Μεγάλης ρήτρας.

493 π.Χ. Καταστροφή της Χίου από τους Πέρσες. Χίος έγινε σύμμαχος των Αθηναίων στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Οι Χιώτες που απολαμβάνουν την ευημερία κατά τα επόμενα λίγα χρόνια.

431 π.Χ.-146 π.Χ. Κατά την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου, οι Χιώτες συμμάχησαν με τους Αθηναίους μέχρι την Σικελία, όταν ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Σπαρτιάτες. Όταν η υπογραφή της Ανταλκιδείου Ειρήνης, η Χίος συμμαχεί εκ νέου με τους Αθηναίους. Την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπήρξε μια Μακεδονική φρουρά στη Χίο. Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε, οι διάδοχοί του ανέλαβαν και για τη Χίο, η περίοδος της παρακμής είχε μόλις αρχίσει.146 π.Χ. Επιβολή της ρωμαϊκής κατοχής.

250 μ.Χ. Μαρτύριο του Αγίου Ισιδώρου κατά τη διάρκεια των διωγμών των χριστιανών.

 650 μ.Χ. Καταστροφή της Χίου από τους Άραβες.

1042-1055 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μονομάχος κρατά την υπόσχεσή του στους τρεις μοναχούς που είχαν βρει την εικόνα της Παναγίας. και ξεκινά την οικοδόμηση της Νέας Μονής.


1089 ΜΧ Επιδρομή των Τούρκων πειρατών.
1124-5 μ.Χ.Επιδρομή των Βενετών.
1170-71 μ.Χ.Δεύτερη επιδρομή από τους Βενετούς.
1204 μ.Χ.Οι Φράγκοι απειλούν το νησί.

1261 μ.Χ. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Νυμφαίου η Χίος δίνεται στους Γενουάτες, που επιτρέπεται από τον αυτοκράτορα να διατηρήσει εγκατάσταση εκεί, συμπεριλαμβανομένου ενός παλατιού, μια εκκλησία, κήπους, δημόσια λουτρά και χώρους κατοικίας.


1292 ΜΧ Επιδρομή απο Σικελους στη Χίο,(Roger de Loria).
1300 ΜΧ Επιδρομή από τους Τούρκους στη Χίο.
1303 ΜΧ Επιδρομή από τους καταλανικους.

1304-1329 ΜΧ  Χίος τελεί υπό την προσωρινή κυριαρχία των Γενουατών. Μια συνθήκη με τον αυτοκράτορα παραχωρεί στους Γενουάτες δεκαετή δικαίωμα να «προστατεύσει» το νησί με την προϋπόθεση ότι παραμένει υπό βυζαντινή κυριαρχία.

1346 - 1566 μ.Χ. Η Χίος ευημερούσε κατά την περίοδο των Γενουάτες. Μια εμπορική εταιρεία που ονομάζεται Μαόνα Γενουάτων, διατηρεί τον έλεγχο του εμπορίου του νησιού. Παρόλο που καταπιέζουν τους κατοίκους, που καταφέρνουν να οργανώσουν το εμπόριο της μαστίχας και των υπολοίπων προϊόντων. Φέρνουν στο νησί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και την ανατροφή των μεταξοσκωλήκων. Τα χωριά Κάστρα δημιουργήθηκαν στο Νότο για την προστασία της παραγωγής της μαστίχας και τα αρχοντικά είναι εγκατεστημένες στην περιοχή του Κάμπου. Ο πληθυσμός αυξάνεται και το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Παρόλο που οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, οι Γενουάτες κατάφεραν να τους κρατήσουν μακριά.

1566 - 1821 μ.Χ. Τουρκοκρατία. Οι Χιώτες είναι ακόμα καταπιεσμένοι, ωστόσο, έχουν χορηγηθεί τα προνόμια που οφείλεται στην παραγωγή της μαστίχας. Οι Τούρκοι επέβαλαν φόρους επί των Χίοτων και τους ανάγκασαν να πληρώσουν τους φόρους με μαστίχα. Όταν η Ελληνική Επανάσταση κατά των Τούρκων ξέσπασε το 1821, οι Χιώτες δεν έλαβαν μέρος.

1822 μ.Χ. Όταν ο Λυκούργος Λογοθέτης, ένας Έλληνας επαναστάτης από τη Σάμο, ήρθε στη Χίο, προσπαθεί να ελευθερώσει το νησί με τη βοήθεια του Αντώνη Μπουρνιά. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε και ο Καπουδάν Πασά Καρά Αλί φέρνει τον τουρκικό στόλο στο νησί και είχε αρχίσει να καίει, να καταστρέφει και να σφαγιάζει τους κατοίκους της Χίου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 15 ημερών, προκειμένου να τους δώσει ένα μάθημα για την απειθαρχία τους. Πάνω από 25.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη Σφαγή της Χίου. Σύντομα έκτοτε, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, από το γειτονικό νησί των Ψαρών, οδηγεί τον στόλο του στη Χίο και καίει την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι του νησιού. Ο Καπουδάν Πασά Καρά Αλή, καθώς και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, χάνουν τη ζωή τους. Και ενταφιάστηκαν στο τούρκικο νεκροταφείο που βρίσκεται στο Κάστρο της Χίου.

1823 - 1912 ΜΧ Οι Χιώτες που κατάφεραν να αποδράσουν από τους Τούρκους επιστρέφουν στο νησί το 1832 για να αρχίσουν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους. Ο παγετός του 1852 που κατάστρεψε τη σοδειά καθώς και ο σεισμός του 1881 κατέστρεψε τα πάντα που είχαν μείνει, κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή σε 3.500 άτομα.Ωστόσο, οι Χιώτες δεν παραιτήθηκαν της προσπάθειας και το 1912, το νησί απελευθερώθηκε και ενώθηκε με το Ελληνικό Δημόσιο.

1939 - 1945 ΜΧ Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Χιώτες πολέμησαν κατά των Γερμανών και κόσμος αποδράσε προς τη Μέση Ανατολή. Το νησί απελευθερώθηκε το 1944 μαζί με το υπόλοιπο ελληνικο κράτος.

Ακριβώς όπως και στο παρελθόν, οι Χιώτες προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο από όλα, ανεξάρτητα από τα δεινά που έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια των αιώνων.Η Χιος μας είναι ένα πολύ πλούσιο νησί και σήμερα διατηρεί ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο, καθώς και μια πλούσια κουλτούρα!!!!
                                                CHIOSISLAND: xiosisland.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου